Περιοχή

Στις δυτικές ακτές του Θερμαϊκού κόλπου βρίσκεται ένας τόπος ευλογημένος. Ένας από τους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ελλάδας. Η προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, η οποία επίσης περιλαμβάνει τις εκβολές του Γαλλικού ποταμού και τη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, τον υγρότοπο της Νέας Αγαθούπολης και την Αλυκή Κίτρους. Ένα μωσαϊκό υγροτόπων με πλούσια βλάστηση που συνθέτουν ένα πανέμορφο τοπίο με πλημμυρισμένους ορυζώνες, αβαθείς λιμνοθάλασσες και αμμονησίδες. Η οικολογική αξία της περιοχής είναι τεράστια, γι’ αυτό και συμπεριλαμβάνεται στους πιο σημαντικούς υγροτόπους της Ευρώπης, προστατεύεται από τη Σύμβαση Ραμσάρ και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Περισσότερα από 500 είδη φυτών, 278 είδη πουλιών και πολλά άγρια ζώα συμβιώνουν στον πλούσιο αυτό υγροβιότοπο.

Εδώ εκτείνονται οι απέραντοι ορυζώνες της Μακεδονικής γης καταλαμβάνοντας μεγάλες εκτάσεις στις πεδιάδες των Δέλτα των τεσσάρων ποταμών. Την άνοιξη, πλημμυρισμένοι από τα νερά των ποταμών, απολαμβάνουν την ευφορία τους καθώς ετοιμάζονται να υποδεχτούν το σπόρο. Αυτή η περιοχή είναι το βασικό κέντρο παραγωγής ρυζιού στην Ελλάδα, με τη γεωργία, και κυρίως την καλλιέργεια ρυζιού, να αποτελεί την κύρια δραστηριότητα των κατοίκων των γύρω οικισμών. Παράγεται το 70% της συνολικής ποσότητας του ελληνικού ρυζιού, με αποδόσεις σε πολύ υψηλά επίπεδα που βελτιώνονται συνεχώς, μέσα παραγωγής υψηλής τεχνολογίας και πολύ καλά καταρτισμένους καλλιεργητές. Στο κέντρο αυτής της περιοχής στεγάζονται οι εγκαταστάσεις της εταιρείας Begas Agro.

Φερτές ύλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά μεταφέρονται από τις λεκάνες απορροής των ποταμών επηρεάζοντας αποφασιστικά τη μορφολογία της πεδινής περιοχής γύρω από τις εκβολές τους. Μεταλλικά άλατα, πολύτιμα για τους ζωικούς οργανισμούς, και κυρίως για τον άνθρωπο, απορροφώνται από το έδαφος λόγω της γειτνίασης των ορυζώνων με τη θάλασσα χαρίζοντας στον καρπό μία ιδιαίτερα ξεχωριστή γεύση. Το κλίμα, θείο δώρο για τις καλλιέργειες, είναι ηπειρωτικό μεσογειακό με μέσο όρο χαμηλότερης θερμοκρασίας τους 5 oC το Φεβρουάριο και μέση μέγιστη θερμοκρασία τους 25 oC τον Ιούλιο. Ο γνωστός Βαρδάρης και οι βορειοδυτικοί άνεμοι χαρίζουν μια μοναδική διαύγεια στην ατμόσφαιρα, καθαρίζοντάς την από την ομίχλη και τη ρύπανση, ενώ παράλληλα συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας του αέρα. Όλοι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν έναν τόπο χαρισματικό για την καλλιέργεια του ρυζιού προσφέροντας απλόχερα στον άνθρωπο μία από τις πολυτιμότερες τροφές, που όχι τυχαία από την αρχαιότητα θεωρείται σύμβολο ευτυχίας, ευημερίας και γονιμότητας.

Σ΄ αυτό τον τόπο δραστηριοποιείται η BEGAS AGRO, με επιτυχία περισσότερο από 40 χρόνια, επιλέγοντας, συσκευάζοντας και φέρνοντας στο τραπέζι του ελληνικού νοικοκυριού, τα πολύτιμα προϊόντα της χαρισματικής περιοχής του Δέλτα Αξιού.

back to top